Jag använder mig nästan uteslutande av kontanter när jag handlar. Lönen kommer in, jag betalar mina räkningar sen tömmer jag kontot. Det är inte för att jag håller på med fuffens jag vill dölja eller något annat flummigt. Det har flera anledningar men en av dem är den oroväckande känslan jag får av ett kontantlöst samhälle.

En orsak är sårbarheten. Om något skulle hände som gjorde att vi inte kom åt våra pengar på baken, till exempel fel i datasystem, strömlöshet med mera så är vi ganska hjälplösa. Om vi alla har kontanter tillgängliga kan en del av vår handel fortgå.

En annan är integriteten. När du handlar och betalar med kort kan allt du handlar kopplas till dig personligen. Även om du idag känner att du inte har något att dölja kan du inte veta vem som har den informationen, särskilt inte i framtiden. Till exempel används liknande information om kämpar i diktaturer emot dem. Inte bara det. Det kan också användas i marknadsföringssyfte, precis som ditt användande av internet gör idag. De vet precis vad du surfar på och riktar annonser efter det.

En annan orsak är bankerna i sig. Pengar skapas genom att bankerna trycker på en knapp i datorn, det skapas nya pengar varje dag. Ju fler pengar som är i omlopp på banken, desto mer ökar inflationen (pengarna blir mindre värda). De har alltså makten att skapa pengar och sedan ta ränta på dem. Men det är inte kontanter det handlar om, färre och färre banker har idag kontanter. En bank utan pengar? Helt bananas enligt mig. Bankerna kan också använda informationen om hur du konsumerar när de sätter räntan på dina lån, något de redan idag gör i t.ex. Kina.

Att ha pengar i handen gör det också mer ”på riktigt” när du handlar. Fysiska sedlar och mynt är något du kan ta på, det känns när du gör dig av med dem och du ser dem när du har dem i en liten (eller stor) hög. Och vi är ändå här i denna fysiska värld, så låt oss använda den.

Ja, mer frihet och känsla av oberoende genom att använda kontanter skulle jag säga. Stötta inte bankernas makt över pengarna, ta tillbaka den själv. Visa dem att vi vill ha kontanterna kvar. Använd kontanter!

Läs mer här: Utan kontanter går integriteten förlorad


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.