I helgen var det konferens i Malmö, en konferens om hur vi ska göra för att säkra vår arts framtid här på planeten. Konferensen handlade om omställning, därav Omställningskonferensen. Men vad betyder egentligen omställning och vad gjorde vi på konferensen? Ska försöka ge dig en bra bild även du inte var där.

Vad är omställning?

Det kan vara bra att börja med vad omställning egentligen innebär även om det är en komplex fråga. Komplex är den för det kan betyda olika för olika människor, men om vi förenklar det om att vi behöver som mänsklighet göra en omställning för sättet vi idag lever och styr vår värld inte håller längre. Det är hållbarhet på riktigt kan man säga. Det handlar om hur vi producerar vår mat, hur vi bygger våra hus, vad vi gör med vårt avfall, hur vi transporterar oss själva och varor men framförallt hur vi är som människor.

Det pratas om inre och yttre omställning där yttre omställning är sånt vi kan ta på som till exempel ekologisk mat, hållbart byggmaterial, användning av fossila bränslen och andra former av energi. Den inre omställningen handlar mer om oss själva och hur vi gör inom oss själva, där känner jag personligen är det viktigaste arbetet. Om vi inte inom oss vet varför vi ska ställa om så kommer det inte hända något.

Sånt pratade vi om i helgen!

Omställningskonferensen

Konferensen började i fredags med boksläpp, filmvisning och mingel vilket var trevligt men jag stannade inte så länge. Lördagen började tidigt på morgonen, redan klockan 9 skulle vi vara på plats och jag var sen i säng först efter midnatt. Men vilken dag det blev, med trevliga möten och inspiration från många håll. Fick nya kontakter från hela landet och mycket god mat från bland annat Yallatrappan och Omväxling.

Eftermiddagen fylldes av workshop med olika ämnen och vi höll själva i en, jag och min klass från Holma folkhögskola, den kallade vi för När det skiter sig och handlade om hur man ska göra när det skiter sig i vardagen. Det var roligt att hålla i det, nya erfarenheter. På kvällen var det trerätters middag, många skratt, kvad-dans och till slut fick jag micken och möjlighet att gå upp på scenen för att berätta lite om Alla Höör Ihop och vad vi har på gång. Också en utmaning när det känns som att kroppen darrar som asplöv och alla bara tittar på en, men det gick bra.

Söndagen fylldes också av workshops och mycket andra givande aktiviteter. Men efter lunch var jag helt väck och kände att det var dags att ta sig hemåt, vilket jag också gjorde. Tack till alla som var där och gjorde en fin helg i Malmö. Vissa av oss kommer snart höras igen, vi andra syns väl nästa år.

Är du sugen på att hänga på?


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.