I våras blev jag introducerad till cirkeln som ett sätt att finnas tillsammans. Jag har säkerligen tidigare varit i cirkel, men inte på det sätt jag nu under ett halvår har upplevt. Cirklar där man får möjlighet att synas, höras, lyssna och verkligen vara en del av helheten.

Det började enkelt på Holma folkhögskola, vi samlas alltid i ring på lektionerna och börjar dagen med att checka in, man får helt enkelt möjlighet att säga hur det är med en. Ibland kan man prata om vad man gjorde i helgen, ibland kan man prata om hur ledsen man är för att någon har gått bort och ibland kan man passa utan att säga något. Det har lärt mig hur viktigt det är att vid varje tillfälle få möjligheten att själv känna vad man vill berätta. Men också hur viktigt det är att alla verkligen får möjligheten att ens säga något utan att andra avbryter.

Förutom i skolan har jag hamnat i cirklar i andra sammanhang, ofta runt en eld. När man samlas runt en eld tillsammans känns det så verkligt på något vis. Det känns mänskligt, som att något i en vaknar till liv. Ibland har vi samlats för att sjunga, andra för att dela med sig av varandra. Men alltid har kontakten i ringen varit stark och viktig. Varje gång jag går in i cirkel, desto närmare känner jag att jag kommer känslan av att vi alla är ett.

Detta med cirklar är något jag kommer ta med mig överallt i livet, det är ett mycket bra verktyg för att locka fram det mänskliga i oss och ge plats för varandra. En perfekt cirkel är där alla kan se varandra i ögonen. Hur har du det i ditt liv, finns det möjlighet att föra in cirkel någonstans? Skapa en cirkel och låt alla i cirkeln få säga hur de mår och se vilken fantastisk gåva du har runt dig. Människor är fantastiska och du är en del i helheten, du är viktig, du får plats. Så…

Kom in i ringen!


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.