Hon lever och jag vet det

Jag har under något tillfälle pratat om eller nämnt andlighet, orden Moder Jord och helheten. Just nu känner jag ett behov av att prata mer om henne, vår planet som Moder Jord, Gaia, Pachamama eller vad du väljer att kalla henne. Jag vill börja prata om henne som något levande, inte som någon död sten som flyger genom rymden, utan en levande organism. Hon lever och jag vet det.

Foto: Johanna Stjerndahl

När jag var liten lekte jag ofta i skogen med min bror, vi klättrade i träd och berg, gick nästan vilse och älskade verkligen att vara där. Jag minns också att vi tyckte om att leka indianer (fast vilka barn gjorde inte det) och hur vi gjorde pilbågar och hyddor. De minnena kom till mig under ceremonin förra fullmånen, samtidigt som vi var inne på ämnet om förfäder.

Oavsett tror jag starkt att vår fascination för indianer kom av längtan till den naturkontakt de har och hade. Vet att jag och min bror pratat om det flera gånger hur vi önskat vi levt mer som indianerna, i kontakt med naturen. Det var något som mattades av under skoltiden men nu har börjat komma tillbaka till mig på ett helt nytt plan.

Inte bara börjar jag förstå varför jag fascinerats av indianer och naturfolk, jag börjar få kontakt med naturen! Jag ser hur hon lever. När jag tittar på träden ser jag liv, inte bara i det trädet utan livet som en del i en större helhet. Jag ser hur allt hänger ihop, träden, jorden, svamparna, gräset, buskarna, maten, djuren.. och jag! Vi är alla en del av samma liv, samma levande organism.

Räkna med att jag kommer skriva mer om hur levande vår jord är, hur du och jag är en del av något större. Gaia, tack för dig!

Spegel spegel i gruppen där

Jag påbörjade i förra veckan en kurs som heter Naturliv och utspelar sig utanför Järna. Tillsammans med en grupp ska vi lära oss leva av naturen och med naturen, samtidigt som vi lär oss leva i en gemenskap. Det känns som en ära att få vara där och en fantastisk möjlighet för mig personligen. Dels vill jag lära mig de praktiska momenten det innebär att vara i skogen, dels vill jag utvecklas.

Det jag tidigare fått med mig är att det du ser hos en annan är något du har inom dig själv. Om du stör dig på något i någon annan betyder det att det finns en liknande sida hos dig själv du inte är nöjd med. Att sitta i cirkel, umgås med och lära känna människor på ett sånt här intimt sätt ger verkligen en möjlighet att se allas egenheter.

Jag sitter vid elden i mörker
Foto: Andreas Bagge

Så, när jag sitter där och ser något jag gillar mindre hos någon eller något jag älskar så tar jag det till mig. För att senare kunna bearbeta och se om det är något jag vill ändra med mig själv. Ja, det kan givetvis också vara positiva egenheter du upptäcker hos någon annan. Så om du känner att någon är på ett sätt du upplever som positivt innebär det att även den sidan finns hos dig. If you spot it, you got it.

Ta detta med dig i dina möten framöver och upptäck nya sidor hos dig själv, både såna du gillar men även såna du ogillar. Upptäck dig själv genom andra!

Naturen visar ett överflöd

Detta året har jag och flera andra märkt att det är väldigt mycket bär och andra frön på träd och buskar. Som att de producerar mer än vanligt, ett överflöd. Varför just detta året?

Jag har hört teorier om att det beror på torkan förra året, att naturen vill göra vad den kan för att överleva och sätta fler frön i marken. Som ett desperat försök att sprida sin avkomma, ju fler frön som sätts, desto fler överlever. Men det känns som det gamla sättet att tänka, “starkast överlever”. Senare studier visar att det inte är riktigt så.

rönnbär i överflöd

Kanske det istället är så att naturen vill visa oss att vi lever i ett överflöd och om vi bara litar på henne så kommer hon ta hand om oss. Så kan vi ta hand om henne genom att ge tillbaka istället för att bara ta. Vi är del av naturen och naturen en del av oss, vi är sammankopplade med planeten vi bor på. Som en del av helheten. Kan det vara så att den inneboende intelligensen i Gaia vill visa oss vad vi kan ha? Överflöd!

Enkelheten i naturen med Naturliv

I helgen var jag iväg på en kurs utanför Järna, Naturliv. En kurs med inriktning på överlevnad men med ett stort fokus på gemenskap och gruppen. Där vi gemensamt kan förstå livet i naturen, hur man praktiskt gör men också vad det emotionellt och mentalt innebär.

Vi kommer träffas en gång i månaden och spendera två dygn tillsammans. Utan klocka, med solen som enda riktmärke på dygnet. Det ger en chansen att verkligen vara i nuet tillsammans med de runt omkring och naturen och lämna allt annat. Vi hämtar vatten från sjön, gör allt mat över öppen eld, samlar ved, gör våra behov.

Så småningom ska vi skala av mer och mer av det vi har med oss. Tält, sovsäckar, liggunderlag. Nästa gång ska vi göra våra egna skålar och skedar. Där fiskas också en del. Vi ska helt enkelt lära oss leva av det överflöd som finns i naturen. Som vi människor gjorde förr och borde lära oss mer utav som grupp.

Det var flera som uttryckte en enkelhet i det levandet vi hade där och jag skulle också säga meningsfullhet. Alla sysslor behövs göras och man gör dem med glädje, utan en känsla av måste. Samtidigt fanns det tid att bara sitta och titta på träden eller prata med varandra. När vi samarbetar med meningsfulla sysslor finns det även överflöd av tid.

Det kommer bli en intressant resa att komma närmare naturen, mig själv och gruppen. Jag kommer inspireras och ta det med mig ut i mitt andra arbete som också handlar om gemenskap och meningsfullhet. Och jag kommer personligen att växa och utvecklas som person, tack vare gruppen. Spännande framtid!

Det är inte meningen att du ska klara dig själv

Det är inte meningen att du ska klara dig själv!

Vi blir upplärda att vi ska klara oss själva, bli självständiga och inte be om hjälp. Men det är helt onaturligt för oss att bete oss på det viset, vilket gör att det skaver i oss. Eftersom vi är skapta att bo och leva i samhällen, som en del av helheten är vi också skapta att både behöva andra och vara behövda av andra. När vi inte får bli behövda eller behöver andra så känner vi ensamheten växa.

Arbeta tillsammans är roligare

För cirka ett år sen så började jag och Johanna Stjerndahl arbeta tillsammans. Vi läste kursen Hållbarhet, journalistik och sociala medier tillsammans på Holma Folkhögskola vilket gjorde att vi startade Tillsammanspodden. Efter det har vår relation bara växt och vi känner båda ett starkt driv att arbeta tillsammans för en bättre framtid. På olika sätt.

Inspelning pågår på Gaia Center.

Ett av sätten vi gör det är att jag nu hjälper henne med det hon redan gör i sitt företag, smycken med kristaller. Jag fixar och donar med hennes hemsida och webshop och håller just nu på att sätta ihop vår första webbkurs. Tekniken håller jag i, så håller Johanna i innehållet. Ett bra exempel på att man kan åstadkomma mer om man samarbetar och gör det man är bra på och tycker är roligt. Att arbeta tillsammans är roligare!

Det inspirerar också mig att i framtiden göra en webbkurs, men det återkommer jag till i framtiden. Under tiden får ni hålla till godo med Johannas som planeras komma under hösten, och så min Youtube-kanal och Tillsammansbloggen.

Det händer mycket i vår värld just nu och vi vill vara med att skapa den genom att agera. Be the change. Under en tid har konkurrens och individualism tagit stor plats, men jag kan se och känna ett skifte. Vi har kommit till en punkt där vi förstår att samarbete är mycket starkare, att vi är här tillsammans och alla behöver vara med för att vi ska ha det bra. Vi har alla något att komma med, stort som smått.

Genom att vara de unika varelser vi är stärker vi helheten tillsammans. Låt ditt ljus flöda och komma ut till världen runt omkring dig. Din låga kan tända andra lågor utan att du tappar i kraft, så sprid ditt ljus som ringar på vattnet. Arbeta tillsammans!

Överflöd av liv runt om oss

Låt oss älska vår Moder, hon som ger oss liv i överflöd. Moder Jord, Gaia, Pachamama. Låt oss tänka att liv skapar liv, så ju mer levande vår planet är desto mer liv kan här finnas. Låt oss skapa förutsättningarna för liv tillsammans med jorden.

Idag blåser det väldigt mycket ute och luften fylls av små frön som lossnar från träden. De är överallt. Längs med trottoarkanterna, i gräset, i håret, i köket och högt uppe i luften. Det är som att just idag skulle det blåsa, just idag skulle träden släppa ifrån sig fröna. Som att de visste, som en intelligens som genomsyrar allt liv skapar detta levande komplexa system vi kallar jorden. Gaia är en levande organism, som vi är en del utav.

Jag kom att tänka på det överflöd som skapas i naturen. Träden släpper långt mycket mer frön än den hade behövt för att föröka sig, de kommer till nytta på andra sätt också. Den näring träden tagit upp ur marken har nu möjlighet att färdas kilometervis och om inte milvis bort. De hjälper alltså till att gödsla vår omgivning. Likadant med ekarna och deras ollon. De blir till mat till smådjuren och ekorrarna som glömmer bort sina gömmen hjälper till att sprida både generna och näringsämnena. Allt har en funktion, eller rättare sagt många funktioner.

Allt liv finns till av en anledning, precis som du och jag. Låt oss vara en del av detta överflöd, låt oss leva ut våra liv i denna vackra värld. Du är en del av något stort!

Grundlig sopsortering på Öland

Öland Roots sorteras allt! Som en del i sitt arbete om medvetenhet arbetar festivalen med att ständigt göra förbättringar för att minska sin negativa påverkan på miljön. Samtidigt göra det så besökarna också påverkas och kan göra lättare och bättre val. Därav en sådan grundlig sopsortering.

Besökarna uppmanas sortera.

Före, under och efter festivalen pågår arbetet för fullt. Under och efter är det som mest pill med sorteringen då varje påse ska gås igenom. Volontärer ställer sig redo längs bänken och öppnar varje påse som samlats in från området. Alla sorterar inte så bra. Med förkläde och handskar rotas det ibland fimpar, tamponger, matrester, plastförpackningar, blöjor och mycket annat. Med ett gemensamt mål är även skitgörat roligt dock så mycket skratt blir det bland de stinkande soporna.

Och allt är inte skräp! Tält, liggunderlag med mera samlas in och mycket av det hamnar hos Kontrapunkt i Malmö där det kommer till behövande. Konserver, oöppnade ölburkar, godis, såpbubblor och annat hittas och tas tillvara utav de hårt arbetande.

Elin tvättar en del av fynden.
Dumpsterbord! Ta för er!

En tanke från min sida hade varit om alla besökare hade spenderat en halvtimme med festivalens sopsortering hade vi ökat medvetenheten ännu mer. Där lär man sig sortera. Samtidigt lär man sig hur mycket som faktiskt inte går att sortera utan måste gå som brännbart. Att vi som civilisation inte lärt oss producera saker som är gjorda för återvinning ännu. Men, de har i alla fall placerat miljöstationen precis innanför ingången så alla har möjlighet att se och även hoppa in om de vill. Besökarna har även möjlighet att få tillbaka en del av biljettpriset om de lämnar in två sorterade säckar med skräp.

Ett berg av sopor i slutet av festivalen. Kan du tänka dig att alla säckar gås igenom grundligt?

Tack till er hjältar som hjälpte till att sortera under och efter festivalen! Ni är så värdefulla <3

Hjältar!

Det skapas magi på Öland

Stort tack till alla som engagerar sig i Öland Roots! Det skapas magi för gemene man på platsen under tallarna en mil söder om bron på Öland i juli varje år. En plats där alla är välkomna!

Talltoppar sedda underifrån

Jag arbetar med för en bättre värld i allt jag gör, så gott jag kan. Öland Roots är ett bra exempel på precis samma sak, deras ledord är Kärlek, Solidaritet och Medvetenhet. Kärlek för när vi utgår från kärlek är vi närmast vår innersta sanning, solidaritet för att vi är här tillsammans för varandra, medvetenhet för att hela tiden medvetet utvecklas framåt.

I onsdags landade jag hemma i Höör igen, sliten men full med inspiration från festivalen. De bygger upp ett litet samhälle där varje år och lever nästan helt på ideella krafter. När människor går tillsammans med ett gemensamt mål kan magi skapas. Pengar gör ingenting, människor gör allt. I en vecka levde jag med festivalen, först som besökare och reggaefantast, sen som funktionär och familjemedlem.

Armband med texten Öland Roots Familjen

Tack till er som driver festivalen, Paul, Emelie, Emmy, Olof, Stoffe, Freddy, Rebecca, Kalle och alla jag glömt eller inte kommer ihåg namnet på. Ni är helt fantastiska! <3

En kärlek!